NOTAM



NOTAM, Uçuş harekatı ile ilgili personele herhangi bir havacılık kolaylığı, hizmeti, yöntemi ya da bir tehlikenin varlığı, koşulları veya değişikliğine ilişkin bilgileri, zamanında duyurma amacıyla yapılan bir uyarı yayınıdır.



ICAO NOTAM kodları tahsis edilen tek tip kısaltılmış anlam ve ibarelerden oluşur. Her NOTAM serisi, takvim yılını esas almak üzere 01 Ocak, saat 0001 UTC'de birbirini izleyen numaralarla başlatılır. M serisi notamlar hariç diğerleri 0001 numarası ile başlatılır.

Türkiye'de NOTAM'lar 2 kategoride yayınlanır.
a. Uluslararası NOTAM serileri


A, B, C, D harfleriyle ve SNOWTAM olarak 5 ayrı NOTAM serisi ile uluslararası kullanıcılara dağıtımı yapılır.




"A" Serisi NOTAM : Genel kurallar, yol seyrüseferi ve haberleşme kolaylıkları, FL245 ve üzerinde yer alan hava sahası kısaltmaları ve aktiviteler ile İstanbul/Atatürk, Ankara/ Esenboğa, İzmir/A.Menderes, Antalya, Muğla/ Dalaman, Adana, Trabzon, Milas/Bodrum, Nevşehir-Kapadokya, Isparta/S.Demirel ve İstanbul-S.Gökçen gibi uluslararası trafiğe açık başlıca havalimanlarına ilişkin tüm bilgiler bu seri ile yayınlanır.Bu bilgiler radyo seyrüsefer yardımcılarını, hizmetlerini, tehlikeleri, tüm yol kolaylıkları ile Ankara ve İstanbul FIR'larını etkileyen tüm seyrüsefer ikazlarını içerir.




"B" Serisi NOTAM : FL245'in altında yer alan hava saha kısıtlamaları ve aktivitelerine ilişkin bilgilerle, IFR uçuşlarla doğrudan ilgisi olan, Ankara ve İstanbul FIR'ları içindeki ulusal trafiğe açık meydanlarla, yukarıdaki paragrafta belirtilen hava limanları dışında kalan uluslararası trafiğe açık diğer meydanlara ilişkin NOTAM'a esas bilgileri içerir.




"C" Serisi NOTAM : Heliportlar ve/veya yalnızca VFR uçuşlara izin verilen havaalanlarına VFR uçuş usullerine ilişkin bilgileri içerir.




"D" Serisi NOTAM: Askeri Meydanlarla ilgili değişiklik, yenilik veya seyrüsefer teçhizatlarına ilişkin bilgilerin İngilizce dilinde yayınlandığı NOTAM serisidir.




SNOWTAM: Özel bir formla yayınlanan, harekât sahası üzerinde bulunan kar, sulu kar veya buz sebebiyle oluşan kar, sulu kar, buz ve su birikintilerinin neden olduğu tehlikeli koşulların varlığını veya kaldırıldığını belirten özel bir NOTAM serisidir.​


b. Ulusal NOTAM serileri:




Dahili NOTAM serileri Türkçe olarak 4 seri halinde yayınlanır. Bu seriler Tükiye'deki kullanıcılara dağıtılır.


"G" Serisi: Bu NOTAM'lar Türkiye'deki tüm havaalanları, yol, seyrüsefer kolaylıklarını, hava sahası kısıtlamaları ve ikaz bilgilerine ilişkin yenilikleri veya değişiklikleri içermektedir.



"H" Serisi: Bu NOTAM'lar sadece İstanbul FIR?ı içindeki meydan, seyrüsefer kolaylığı ve bunlarla ilgili değişiklik bilgilerini içerir.



"L" Serisi: İnsansız Hava Araçları (İHA) uçuşlarına ilişkin bilgileri içerir.



"M" Serisi: Bu NOTAM'lar askeri otoriteleri ilgilendiren askeri havaalanları, seyrüsefer kolaylıkları ve bu konuyla ilgili değişiklik bilgilerini içermektedir. Askeri NOTAM'lar her yılın Ocak ayının birinci günü 0001 UTC'de M5001'den başlayarak numaralandırılırlar.






G3863/23 - İlk harf NOTAM serisini gösterir, ardından gelen 4 sayı NOTAM numarasını gösterir. Sondaki 23 sayısı ise yılı göstermektedir.

NOTAMR: R (replacing) harfi değişiklik olmuş bir NOTAM'ı olduğunu gösterir. Eğer N (New) harfi varsa bunun yeni bir NOTAM olduğunu, C (cancel) iptal edildiğini gösterir.

Q) LTAA: FIR bölgesini gösterir.

QMKLC: NOTAM kodunu içeren kısaltmıştır bir koddur. Buradaki MK kısaltması "Parking area" LC kısaltması "Closed" anlamına gelmektedir. Kısaltmalar ICAO 8126 nolu dökümanda listelenmiştir. IV: Trafik bilgisini verir.
I: IFR
V: VFR
K: NOTAM Checklist kodları kullanılır.


BO: NOTAM'ın amacını belirtir.
N: NOTAM operatörlerin acil dikkatini çekmek için yayınlanmıştır.
B: NOTAM PIB girişi için seçilmiştir.
O: NOTAM uçuş operasyonlarıyla ilişkilidir.
M: Muhtelif NOTAM.
K: NOTAM Checklist kodları kullanılır.


A: NOTAM'ın kapsamını belirtir.
A: Aerodrome
E: Enroute
W: Navigasyon Uyarısı
K: NOTAM Checklist kodları kullanılır.


0/999: Üst ve alt limitleri (FL) göstermek için kullanılır.


3654N03048E Koordinatı göstermek için kullanılır.
Sondaki 005 çapı ifade eder. (5 NM)


A) LTAI: Meydan ICAO kodu


B) NOTAM'ın başlama tarihini ve zamanını ifade eder.


C) NOTAM'ın bitiş tarihini ve zamanını ifade eder.


E) NOTAM metnini gösterir.


ICAO NOTAM Kodları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RVR Ölçülmesi

VOLMET