VOR



VOR, VHF bandında çalışan en yaygın seyrüsefer sistemidir. En eski ve en kullanışlı seyir yardımcılarından biri VOR sistemidir. Sistem İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra inşa edilmiştir ve hala kullanılmaktadır.

VOR istasyonları, A9W olarak modüle edilen bir taşıyıcı dalga iletir. Bu emisyon kodu, tek taşıyıcı dalganın aynı anda hem frekans hem de genlik modülasyonunu kullandığını ifade etmektedir.

VOR (VHF Omnidirectional Radio Range) aletli uçuşlarda kullanılan bir seyrüsefer yardımcısıdır. Uçakta bulunan VHF alıcısı ve yerde bulunan istasyondan oluşur. Tek başına kullanıldığında herhangi bir pozisyon bilgisi vermez. Genellikle DME istasyonları ile beraber kullanılır. 

VOR frekans aralığı olarak VHF (Very High Frequency) bandında ve 108.00-117.95 MHz frekansları arasında yer almaktadır ve 200 kanala sahiptir. 108 ile 112 MHz arasındaki bazı kanallar ILS'de kullanılmaktadır. 108 ile 112 MHz arasında ILS 40 frekansa sahiptir. Eğer 108.15 gibi noktadan sonra tek ile başlayan sayı geliyorsa bu ILS frekansıdır. 

Saha hatalarını en aza indirmek için VOR verici antenleri düz bir zemine yerleştirilmelidir. Böyle bir yer mevcut değilse bir Doppler VOR (DVOR) kullanılabilir. Bu verici dağlık bir arazide konumlandırıldığında bile makul ölçüde saha hatası içermeyen bir sinyal üretir.

Tüm VOR'lar 3 harfli bir mors tanımlama kodu iletir ve bu kod dakikada 6 kez tekrarlanır. Bir VOR istasyonu test veya kalibrasyonu amacıyla yayın yaparken bu kod "TST" ile değiştirilir.

Omnidirectional Anten

VOR istasyonu, dikey olarak yukarı doğru kullanılabilir bir sinyal iletmez ve bundan dolayı istasyonun üzerinde ters bir koni şekli oluşur. ICAO'ya göre bu açı 50 derecedir.

BVOR (Broadcast VOR): Normal VOR istasyonuna ek olarak sesli olarak ATIS mesajı sağlar.

VOT (Test VOR): Bir VOT, normal VOR frekanslarında çalışan ve VOR kullanan ekipmanların uçuş öncesi kontrolü için bir test sinyali sağlayan bir VOR türüdür.

VOR istasyonları Jeppesen chartları üzerinde H, L, ve T harfleri ile gösterilir. Bu harfler VOR istasyonlarının servis menzilini ve yüksekliğini göstermektedir.

H: High Altitude

14500 feet'e kadar 40 nm, 

14500 feet 60000 feet arası 100 nm,

18000 feet 45000 feet arası 130 nm menzil sağlar

L: Low Altitude

18000 feet yükseklik ve 40 nm menzile sahiptir.

T: Terminal

12000 feet yükseklik ve 25 nm menzile sahiptir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NOTAM

RVR Ölçülmesi

VOLMET